EDI i Norge, Sverige og Finland

EHF, Svefaktura & Finvoice

De nordiske lande er førende inden for elektronisk fakturering, og alle offentlige myndigheder og institutioner har i mange år kunnet modtage elektroniske dokumenter fra deres samhandelspartnere.

Dette er i høj grad foregået via landespecifikke standarder. For at gøre det lettere at handle på tværs af grænser vil de nationale standarder groft sagt blive erstattet af den tværeuropæiske PEPPOL-standard. Men indtil videre lever de nationale standarder videre, side om side med PEPPOL.

De standarder, som anvendes af de offentlige instanser i Norden, er:

  • Norge: EHF
  • Sverige: Svefaktura
  • Finland: Finvoice
  • Danmark: NemHandel.

Her på siden kan du blive klogere på de enkelte standarder.

EHF – til dig, der handler med Norge

Hvis du handler med den offentlige sektor i Norge, er du sikkert allerede stødt på EHF-standarden. Hvis ikke, får du her en beskrivelse af, hvad det er.

EHF er en forkortelse for Elektronisk Handelsformat og er standardformatet til elektronisk fakturering i Norge. Det vil sige, at du skal benytte EHF, når du er leverandør til offentlige virksomheder i Norge. Det svarer til, at du skal benytte NemHandel ved samhandel med det offentlige i Danmark. Der er dog også mange private virksomheder i Norge, som anvender EHF, og det kan derfor også være relevant for dig, der ikke kun handler med offentlige instanser.

Hvad er sammenhængen mellem EHF og PEPPOL?

Der findes flere versioner af EHF, og det er vigtigt, at du ved, hvilken version du anvender. Fra 2020 kan du nemlig kun sende elektroniske dokumenter til det offentlige i Norge i den EHF-version, der hedder EHF 3.0. Den version er en norsk variant af den europæiske PEPPOL-standard.

De ældre versioner af EHF-standarden ophører ikke pludselig med at eksistere, men vil i en periode leve side om side med EHF 3.0. Hvis du handler med private virksomheder i Norge, er det meget sandsynligt, at de stadig anvender en ældre version af EHF.

Hos Bizbrains følger vi nøje udviklingen af de forskellige EDI-standarder, og vi har indgående kendskab til både gamle og nye versioner af EHF. Hvis du bruger en EDI-løsning fra Bizbrains, sørger naturligvis for, at din EHF-standard matcher dine kunders og leverandørers.

Har du spørgsmål, eller er du i tvivl, om din virksomhed anvender den rigtige version af EHF, er du meget velkommen til at tage fat i os.

Svefaktura

I Sverige er det et krav, at al fakturering til det offentlige sker elektronisk. Formatet hedder Svefaktura. Det svarer til det danske NemHandel og det norske EHF.

Men ligesom i Danmark og Norge overgår man i Sverige efterhånden til PEPPOL-standarden. Det betyder, at den seneste version af Svefaktura faktisk er PEPPOL.

Overgang fra Svefaktura til PEPPOL

Svefaktura 1.0, som er det gamle format, accepteres stadig af det offentlige, men anbefalingen er, at alle samhandelspartnere går over til PEPPOL. Det betyder ikke, at du med det samme skal skifte til PEPPOL-formatet, hvis din virksomhed anvender Svefaktura 1.0. Men du skal forberede dig på et skift på et tidspunkt.

Hvis du er i tvivl, om du anvender det rigtige format til at handle med Sverige, eller hvis du gerne vil vide, hvordan din virksomhed overgår til PEPPOL, så kan vi hjælpe. Vi er med i maskinrummet i udviklingen af PEPPOL og kender derfor detaljerne om, hvad der sker i forhold til Svefaktura.

Finvoice

I Finland kan virksomheder, der handler med det offentlige, sende deres fakturaer elektronisk, men det er ikke noget lovkrav. Størstedelen af de dokumenter, der sendes, baserer sig på formatet Finvoice.

Som andre EU-medlemmer kan alle offentlige myndigheder i Finland også modtage elektroniske fakturaer i PEPPOL- format. Derfor er den seneste version af Finvoice også integreret med PEPPOL.

Der findes også et utal af private virksomheder i Finland, som anvender Finvoice. Så hvis du har private samhandelspartnere, kan det også her være en fordel at få sat en EDI-løsning op med Finvoice.