EDIFACT

En udbredt EDI-standard i Europa

EDIFACT er en standard til elektronisk dataudveksling, som er fastlagt af FN. Derfor støder du også nogle gange på betegnelsen UN/EDIFACT.

EDIFACT står for Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport. Det er den mest udbredte EDI-standard i Europa, hvilket blandt andet skyldes, at den har været benyttet af produktionsvirksomheder, som hoppede med på EDI-bølgen helt i starten.

EDIFACT benyttes også uden for Europa og er derfor en vigtig brik i international samhandel. Har du samhandelspartnere i Nordamerika, er du dog nok stødt på en anden standard. Her er det nemlig ikke så meget EDIFACT, men standarden ANSI X12, der har vundet udbredelse.

En omfattende EDI-standard

Hvis du vælger at bruge EDIFACT i din virksomhed, får du en international standard, du kan anvende til mange dokumenttyper. Dels standarddokumenter som ordrer og fakturaer, og dels mere specielle dokumenttyper som juridiske dokumenter og shippingdokumenter. Der findes mere end 200 forskellige EDIFACT-dokumenttyper, men i realiteten har de fleste virksomheder kun brug for en håndfuld af dem.

Da der findes så mange dokumentstandarder og undergrupper inden for EDIFACT, er det ikke en standard, man bare lige giver sig i kast med. EDIFACT har en kompleks syntaks, men det er også derfor, den kan bruges til så mange forskellige dokumenttyper. På grund af kompleksiteten kan det være en god idé at have en EDI-partner som Bizbrains med om bord til at sætte kursen.

Hvad er fremtiden for EDIFACT?

Selvom der lige nu sker meget nyt inden for elektronisk udveksling af dokumenter, så lever EDIFACT videre i bedste velgående. Og standarden anvendes stadig i stor stil i så forskellige industrier som for eksempel kemi-, shipping-, bil- og bankindustrien.