Dennis N. Zachariasen Martin Fogh Skovlyst
Af
Dennis N. Zachariasen Martin Fogh Skovlyst

Hvis du har offentlige kunder i Danmark, har du længe skullet sende en speciel slags faktura. Den hedder en NemHandels-faktura, men du kender den måske også som EAN-faktura eller OIO-faktura. Same same.

Nu kommer der en ny slags offentlig faktura, nemlig PEPPOL

PEPPOL er en EU-opfindelse, og det er meningen, den skal fungere i hele Europa. Et EU-direktiv forpligter de offentlige myndigheder i alle medlemslande til at kunne modtage fakturaer i PEPPOL-format inden for de nærmeste år. Dét skal være med til at sikre implementeringen.

Danmark benyttede en lignende metode, da NemHandel blev rullet ud for 10 år siden. Derfor fik NemHandel hurtigt fodfæste i det offentlige, og løsningen spredte sig næsten lige så hurtigt til private virksomheder. Hos Bizbrains er vi ikke i tvivl om, det samme vil ske med PEPPOL.

De første lande er allerede gået i gang, og nogle af dem er nået rigtig langt. For eksempel er EHF-faktura i Norge baseret på PEPPOL, og alene i Norge er der nu 120.000 virksomheder i PEPPOL-registeret.

I løbet af foråret 2019 vil myndighederne i Danmark og Sverige også kunne modtage PEPPOL-fakturaer. Derefter vil udfasningen af det nuværende Svefaktura i Sverige og NemHandel i Danmark begynde.

Hvad skal du så gøre for at leve op til PEPPOL-kravene?

Ja, hvis du bruger den cloudbaserede version af vores EDI-løsning Link (tidligere EDI Portal) skal du ikke gøre noget. Det vil sige: Du skal bare sige til os, at du gerne vil benytte PEPPOL. Så er du klar!

Det er du, fordi Link Cloud allerede er forberedt til det, og fordi Bizbrains allerede fungerer som certificeret PEPPOL access point. Det betyder, at når din PEPPOL-faktura er afleveret hos os, så kan den leveres til en hvilken som helst PEPPOL-modtager i hele verden uden ekstra.

Bizbrains er faktisk en af de drivende kræfter i hele omstillingen til PEPPOL. Vi er blandt andet aktivt medlem af en paneuropæisk organisation, der hedder OpenPEPPOL. OpenPEPPOL er den organisation, som varetager implementeringen af PEPPOL-standarden på vegne af EU, og som arbejder for, at virksomheder og offentlige myndigheder kan handle elektronisk på tværs af Europa.

Har du kun brug for at sende nogle få fakturaer via Peppol?

Hvis du i første omgang kun står med et meget lille behov for at sende fakturaer via Peppol, så frygt ikke.

Du kan meget nemt oprette dig som bruger på peppol.com og manuelt taste de fakturaer du ønsker at sende afsted.

Skulle dit behov vokse findes der også et REST interface hertil, så man nemt kan aflevere sit færdigformaterede UBL-dokument til Peppol.com og få det afsendt.

PEPPOL er mere end bare fakturering af det offentlige

Lige som det er tilfældet med NemHandel, kan du bruge PEPPOL til andet end at fakturere det offentlige. Du kan for eksempel registrere din virksomhed som modtager og på den måde komme i gang med indgående e-fakturering både nemt og billigt.

Mange private virksomheder har allerede registreret sig som modtagere. Det betyder, at du også nemt kan sende og modtage fakturaer til dem via PEPPOL. Det kender vi jo også fra NemHandel i Danmark.

Du behøver i øvrigt ikke at begrænse dig til fakturaer, for PEPPOL-standarden omfatter også en lang række andre dokumenter, som for eksempel ordrer og ordrebekræftelser.

Hvad koster det?

Når den basale opsætning er lavet, er der ingen ekstra omkostninger forbundet med at afsende eller modtage PEPPOL-dokumenter, uanset om du skal sende dem til Sverige, Portugal, Singapore eller et andet PEPPOL-land.

Dokumentafgiften til os er den samme, som hvis du for eksempel sender en faktura via NemHandel. Dermed er det noget mere omkostningsvenligt end den traditionelle udveksling af dokumenter gennem VANS-udbydere, hvor der typisk kommer et ekstra gebyr på hvert dokument alene for transporten.

Vil du vide mere?

Hvis du stadig hænger på, er du nok en af dem, der godt kan lide at forstå tingene ordentligt – det sætter vi pris på, for dokumentstandarder er jo en af vores helt store interesser, og vi er altid glade for at møde ligesindede ;-)

Du er meget velkommen til at tage fat i vores Cloud Services Manager, Martin Fogh Skovlyst, hvis du har brug for mere viden om PEPPOL. Martin er Bizbrains’ PEPPOL-ekspert og repræsentant i OpenPEPPOL. Du kan spørge efter ham på telefon 70 70 16 44 eller sende ham en mail på mfs@bizbrains.dk

Du kan også tilmelde dig vores ”Tips og nyt om EDI og integration” ved at udfylde formularen her på siden. Så modtager du nyttig information om PEPPOL og andre emner, der har relevans for dig, hvis du arbejder med EDI og integration. Du får også invitationer, når vi afholder webinarer og andre events, hvor du har mulighed for at blive endnu klogere, end du allerede er i dag. Dét, tænker du måske, er svært, men vi vil i hvert fald gøre vores allerbedste :-)

Vil du holde dig opdateret med den nyeste viden?

Få gratis viden og konkrete råd.