Hvad er EDIFACT?

EDIFACT er en international EDI standard udviklet under FN. Der findes standardbeskeder for de fleste brancher og dokumenttyper.

De mest almindelige dokumenttyper er:

  • faktura

  • ordre

  • følgeseddel

  • varekatalog

  • logistikdokumenter

Du kan læse mere om EDI generelt og BIZbrains EDI løsning "EDI Portal" her.

Fordele ved EDIFACT

Ved at flytte fra papir til elektronisk dokumenterer kan I opnå store fordele som reducerede omkostninger, hurtigere behandlingstid, færre fejl og bedre relationer til jeres forretningspartnere

Elektronisk behandling af jeres forretningsdokumenter erstatter gammeldags post, fax og email. Selvom email også er en slags elektronisk forsendelse, skal emails stadig behandles manuelt af mennesker og kan ikke direkte læses ind i IT systemerne. Når der er mennesker involveret tager det længere tid og risikoen for fejlindtastninger er stor. Elektroniske dokumenter flyder direkte ind i det IT system er der skal bruge dokumentet (f. eks. ordrehåndteringssystemet) og behandlingen kan begynde med det samme.

EDIFACT formatet

Elektroniske documenter skal behandles af IT systemer og derfor skal de formateres på en standardiseret måde så strukturen er ens hver gang. En dokumentstandard beskriver hvad hvert enkelt element i dokumentet betyder og hvordan det er repræsenteret (hel, decimaltaltal, bogstaver o.s.v.) og formateret (f. eks. om årstallet står først eller sidst i en dato). EDIFACT er en sådan standard og er en af de mest udbredte.

EDIFACT blev designet af FN i 1987 som et format til at binde hele verden sammen. Tidligt blev det indarbejdet i den europæiske EANCOM standard som nu vedligeholdes af GS1 og som efterhånden er den mest udbredte EDIFACT version.

Andre formater

ANSI ASC X12

Den amerikanske standard for EDI, der blev skabt i 1979, af the American National Standards Institute (ANSI).

ODETTE

EDI standard som er udviklet til bilindustrien I Europa

RosettaNet

Udviklet af en sammenslutning af computer og elektronik fabrikanter til understøttelse af deres supplychain. RosettaNet er XML baseret

SWIFT

Standard til finansielle documenter, der skal udveksles mellem banker og andre finansielle institutioner.

Tradacoms

En tidlig EDI standard, der mest bruges I Storbritanien. En forløber for EDIFACT. Bliver ikke længere videreudviklet, men bruges stadig i stor stil.